Kje in kako iščem zaposlitev?

Zaposlitev lahko iščemo pasivno – s prijavami na razpisana delovna mesta, ki jih najdemo v medijih ali oglasnih deskah podjetij (odprti trg dela) ali aktivno – s ponudbami za delo pri potencialnih delodajalcih (iskanje primernih podjetij v okolju, na spletu, v poslovnih imenikih) ter aktivnemu iskanju dela po socialnih mrežah in z vzpostavljanjem novih stikov.


Aktivno iskanje zaposlitve poteka na t.i. skritem trgu dela, torej preden se pojavi potreba po razpisu delovnega mesta oz. do razpisa niti ne pride. Okoli dve tretjini zaposlitev se izvede na skritem trgu dela, zato mu morajo dati iskalci zaposlitve največ pozornosti. Aktivno iskanje poteka s pošiljanjem ponudb za delo in življenjepisa izbranim delodajalcev, lahko pa tudi osebno in po telefonu.


Napravimo si list oseb, ki nam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve: prijatelji, znanci, bivši delodajalci, bivši sošolci, bivši sodelavci ter ohranjajmo stike z njimi, saj nam lahko nudijo koristne informacije. Pomagamo si lahko tudi z družbenimi omrežji (Facebook, Twitter in še posebej poslovno omrežje LinkedIn, kjer si lahko ustvarimo svoj poslovni profil). Na teh omrežjih lahko spremljamo podjetja ter naše povezave, prav tako pa lahko sami napišemo, kakšno delo iščemo.


Naš življenjepis ali podatke lahko vnesemo v baze zaposlitvenih portalov in agencij ter si tako povečamo možnosti, da stopijo v stik z nami tudi delodajalci:


Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje
Zaposlitveni portal Mojedelo.com
Zaposlitveni portal Mojazaposlitev.si
Zaposlitveni portal Zaposlitev.net
Zaposlitvena agencija Adecco
Zaposlitvena agencija Trenkwalder
Zaposlitvena agencija Manpower

Poslovni sistem Papilot

produkcija: Kabi d.o.o.