Kako načrtujem in spremljam lastne aktivnosti?

Že v obdobju izobraževanja si je dobro zastaviti karierni načrt, ki ga pa seveda sproti prilagajamo glede na naše interese in razmere na trgu dela.

Vprašajmo se, če bi se želeli še dodatno izobraževati ali pridobiti kvalifikacije. Na spletni strani NPK lahko pridobimo uporabne informacije za pridobitev nacionalnih poklicnih kvalifikacij (ni formalno izobraževanje), primerno predvsem za tiste, ki znate opravljati določen poklic ali delo, pa nimate pridobljene ustrezne izobrazbe. Poklicne možnosti formalnega izobraževanja lahko raziskujete tudi na spletni strani Kam in kako.

Ko iščemo zaposlitev, si zastavimo zaposlitvene cilje: na katerih področjih dela se želim zaposliti? Pomoč pri kreiranju zaposlitvenih ciljev nam nudi naslednja spletna stran: Zaposlitveni cilji.

Ob iskanju zaposlitve si naredimo načrt aktivnosti, ki vključuje vse stike z delodajalci. Pomembno je, da spremljamo, katere delodajalce smo poklicali, poslali prijave ali ponudbe ter nato – če ne dobimo odgovora – pokličemo delodajalce po telefonu in preverimo stanje. Pripravimo si seznam oseb, ki nam lahko pomagajo pri iskanju dela in pridobivanju informacij ter ga skušamo neprestano širiti. S temi osebami smo v kontaktu, tako da prvi izvemo, če se kje pojavi potreba po naši delovni sili.

Pomembno je tudi mreženje: vzpostavljanje novih socialnih stikov, obiskovanje dogodkov, še posebej kariernih in zaposlitvenih sejmov, kjer se lahko neposredno srečamo z delodajalci, izvemo za njihove zaposlitvene potrebe in načine zaposlovanja ter se jim predstavimo.

 

Poslovni sistem Papilot

produkcija: Kabi d.o.o.